téma měsíce ledna 2009

Rozcestníky křesťanských webů

10. 1. 2010 19:28
Rubrika: tipy | Štítky: tema:krestanske-weby , rozcestníky

V úvodníku jsem mluvil o různých rozcestnících, na jeden z nich poutal Ferenc ve svém příspěvku 3 křesťanské weby, které mě zaujaly. Pojďme se podívat kde hledat další křesťanské weby.

 


 

Záměrně se snažím zabývat trochu i pozadím jednotlivých rozcestníků - jednak jsem to slíbil v úvodníku, druhak chci trochu poukázat na to, že se stávající situací (ani nikterak katastrofickou, ale také ne 2x slavnou) je možné něco dělat...

Ambit - adresář českého katolického internetu

ambit.hypernet.cz www.ambit.hypernet.cz

Patrně největší udržovaný rozcestník. Sem tam sice odkazuje na stránky delší dobu neaktualizované, ale takové jsou výjimkou. Provozovatelem je kněz Pavel Hofírek, který krom toho publikoval dříve několik zajímavých článků - http://www.internet.hypernet.cz/ a loni rozjel komunitní web pro kněze presbyter.cz/. Rozcestník běží již pěknou řádku let na stejném softwaru - už byly téměř naprogramované nové stránky, ale nepodařilo se to dotáhnout do konce. Otec Pavel je otevřený spolupráci, nejen na ambitu, ale i převedení ambitu třeba pod jiný projekt.

Rozcestník křesťané.cz

http://rozcestnik.krestane.cz/ - projekt občanského sdružení KrNet. Bohužel již více jak 2 roky neaktualizovaný a tak z něj je použitá pouze část agregátorů článků z jiných křesťanských webů přímo na doméně www.krestane.cz. V posledním roce se uvažovalo o propojení s Ambitem, ale autoři nemají dostatek programovacích kapacit (neb krom mě, který jsem se na tom podílel především před tím než jsem se začal věnovat signály.cz, jsou i ostatní zaneprázdněni). Vůbec doména krestane.cz skýtá množství nevyužitého potenciálu, které KrNet rád dá k dispozici.

cirkve.cz

www.cirkve.cz

Rozcestník na stránky jednotlivých křesťanských cíkví, který udržuje Česká evangelikální aliance.

DMOZ

DMOZ je projekt rozcestníku všech webových stránek na internetu. Není tedy zaměřen jen na stránky křesťanské, ale má také křesťanskou rubriku. Ta česká momentálně nemá žádného správce, tak některé odkazy mohou být zastaralé.

http://www.dmoz.org/World/Česky/Společnost/Náboženství_a_spiritualita/Křesťanství/

Odkazy na jednotlivých webech

Patrně nejpečlivěji střežené odkazy má vira.cz - vybírá jen ty, které jsou všeobecně přínosné a pravidelně kontroluje jejich aktuálnost a neaktuální vyřazuje. http://www.vira.cz/odkazy-na-jine-weby

Katolík.cz se zase zaměřil na stránky jednotlivých katolických farností. http://farnost.katolik.cz/

Na evangnet.cz najdete zajímavé odkazy na různé evangelické aktivity http://www.evangnet.cz/odkazy/

Zahraničí

Velké množství webových stránek najdete opět na DMOZu: http://www.dmoz.org/Society/Religion_and_Spirituality/Christianity/

Facebook

Skupina Kresťanské skupiny a stránky na Facebooku se snaží sesbírat křesťanské skupiny a fan-stránky přímo na facebooku. Tento počin zde uvádím, protože je zajímavý.

Doplňte mě

Určitě jsem na něco zapomněl, tak mě můžete v komentářích doplnit.

Zobrazeno 4676×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.