téma měsíce ledna 2009

Rozhovor s Petrem Handlarem (katolik.cz)

26. 2. 2010 21:04

Tento rozhovor k tématu minulého měsíce může být ukázkou, že téma měsíce se po jeho skončení nestává tabu.

Petr Handlar je programátor v softwarové firmě. Vystudoval Fakultu informatiky Masarykovy univerzity. Při studiu založil web katolik.cz, který již funguje 11 let. Je ženatý a má tři děti.

 


 

 

signály.cz: Co Tě vedlo k založení webu katolik.cz?

PH: Hlavní snahou bylo, aby se evangelium dostávalo i na internet, prezentovat informace, které budou užitečné jak pro věřící, tak i pro hledající, zkrátka rozšířit seznam a pestrost nově vznikajících náboženských webů.

Bylo to koncem roku 1998 a tehdy existovalo jen několik málo křesťanských stránek. Vnímal jsem to jako velmi potřebné, aby se i církev prezentovala na této celosvětové síti a tím, že i k té technické stránce jsem měl velmi blízko, tak začít s "Katolíkem" zas až takový problém nebyl ;-) Každpádně mi Pán vždy do cesty poslal lidi, kteří mi v tomto díle byli nápomocni.

signály.cz: Dokázal bys v někol ika větách představit nabídku portálu katolik.cz?

PH: Web je rozdělen na 5 základních logických celků - Katolík, Křesťanská seznamka, Inzerce, Gynekologická poradna (ve spolupráci se sdružením CENAP), e-Pohlednice. Z části "Katolík" - oblíbené jsou především "Otázky a odpovědi", také liturgický kalendář, nedávno jsme zveřejnili novou rubriku "Co dělat když..." a také seznam farním webů z celé ČR. Asi nejjednodušší je, když si vyťukáte v prohlížeči: www.katolik.cz ;-)

signály.cz: Máš nějaké úsměvné historky za těch 11 let? Nebo naopak těžkosti se kterými jste se potýkali či potýkáte?

PH: Nic úsměvného se mi zrovna nevybavuje, ale práce na tomto projektu přineslo spoustu různých radostí: kdy někomu mohly pomoci některá z odpovědí na otázky či obdržená svatební oznámení ze seznamky jako důkaz toho, že to "funguje" a má smysl dále provozovat. Vzpomínám si, že jedno ze svatebních oznámení došlo od 2 evangelíků, kteří se seznámili právě na seznamce na Katolik.cz :-)

Samozřejmě, že vše není jen ideální a práci doprovází i určité těžkosti a obtíže, ale vždy se to podařilo s Boží pomocí zvládnout.

signály.cz: Co podle Tebe na českém "křesťanském internetu" chybí?

PH: Obecně řečeno: měla by být větší snaha o spolupráci a domluvu. Trochu konkrétněji: v současné době je poměrně velký výběr všech možných církevních stránek. Spoustu dobrých webů zajišťují i laici. Ti ovšem mají občas "svázané ruce", tím narážím na problém různých autorských práv apod. Například na Slovensku skvěle funguje breviář na internetu již od roku 1999 a u nás to dodnes není pořádně vyřešeno...

signály.cz: Jaké 3 weby bys doporučil uživatelům signály.cz k návštěvě?

PH: Nemohly by tam být 4 weby ? :-) Jinak nevím, který z nich mám vynechat :-))

 

 

signály.cz: Díky za rozhovor.

 

Další starší rozhovor s Petrem Handlarem najdete např. na

http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=281&webSSID=9b97574f0088d551720b60076de6f982

Zobrazeno 3077×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.