téma měsíce ledna 2009

Rozhovor s P. Josefem Ptáčkem - majitelem domény knez.cz

20. 1. 2010 22:57

P. Josef Ptáček je katolický kněz, který se zajímá o moderní formy komunikace. Působí jako farář ve farnosti Kralupy nad Vltavou a je vikářem na Podřipsku. Na Arcibiskupství pražském zastává funkci metodika informačních technologií, má na starosti projekty, které Arcibiskupství provozuje (zvláště www.apha.cz, http://web.katalog.apha.cz a další systémy pro vnitřní správu arcidiecéze), spolupracuje také na webech pod správou Pastoračního střediska s Ignácem Muchou, se kterým zde vyjde rozhovor v nejbližších dnech. Patří mezi radioamatéry a rád cestuje po Ruské federaci. O své zážitky se někdy dělí na www.knez.cz.


signály.cz: Jak se Ti podařilo zaregistrovat tak lukrativní doménu jako je knez.cz a co Tě k tomu vedlo?
JP: Doménu knez.cz jsem si dal jako dárek ke svému kněžskému svěcení a původně mně k tomu vedla touha po pěkné e-mail adrese :-).
Později jsem si říkal, že bych tam mohl také zveřejňovat některé fotografie či návody, o které si lidé psali. A postupně se z toho stal takový blog. Adresu jsem si zaregistroval bez problémů, bylo to ještě v době, kdy o zajímavé adresy nebyl velký zájem. Nyní se na mě obracejí další kněží, kteří na této doméně chtějí mít svůj e-mail. Nemám s tím problém, zdarma ho všem zájemcům z řad kněží zřizuji.

signály.cz: Jsi známý tím, že se věnuješ moderním technologiím, která Tě zajímá nejvíce právě teď?
JP: Bylo by toho určitě mnoho. Za velmi zajímavou záležitost považuji propojení mobilního telefonu v kombinaci s mobilním internetem a GPS. Dají se s tím dělat až neuvěřitelné kousky. Dnes existuje veliká řada aplikací pro tzv. chytré telefony, které využívají těchto vlastnosti a přinášejí funkce, které by dříve byly těžko představitelné. Pro práci i pro zábavu. Během léta jsme s přáteli na dovolené odhalovali taje GeoCachingu (www.GeoCaching.com), velmi nás to bavilo a pěkně jsme se protáhli v přírodě. Následně jsem jednu „kešku“ dal ke kostelu, který je pro náhodné kolemjdoucí ukrytý, za těch pár měsíců již měl 124 nových návštěvníků a většina z nich napsala pěkný komentář pro druhé na web. Můžete se podívat, je to kostel sv. Ondřeje v Nelahozevsi.

 


signály.cz: Aktivně používáš Facebook. Jak k němu přistupuješ? Co ti přináší nového?
JP: Facebook je pro mě zdrojem informací o dění kolem, ať už vzhledem k přísunu nových zpráv od mých přátel nebo z různých zpravodajských serverů. Novou dimenzi využití teď zkouším, díky jeho verzi pro iPhone, kterou jsem si nainstaloval.


signály.cz: Co podle Tebe na českém "křesťanském internetu" chybí?
JP: Především si uvědomuji, že naše české jazykové prostředí je mnohem menší než např. anglické. Chybí mi řada projektů, které nacházím na webu v jiných jazycích, na druhé straně jsem rád, že se na vzniku řady nových věcí mohu i podílet se svými kolegy. Řada projektů se také drží díky nadšení. Někdy to nadšení však opadá, přicházejí další povinnosti, …

Osobně mně chybí kvalitní všeobecně zpravodajský, ale křesťansky orientovaný web, něco ve stylu např. www.La-Croix.com. Zpravodajské projekty jsou v našem prostředí docela dobré, ale rozdrobené. Také není vždy jasné, jakou mají přesně vizi. Uvítal bych také portál pro hlubší studium Písma.

signály.cz: Jaké 3 weby bys doporučil uživatelům signály.cz k návštěvě?
JP: Já mám zvláštní zalíbení v internetových rádiích. V době studia jsem často poslouchal Praise Broadcasting Network (www.pbnradio.com), dnes více preferuji exotičtější muziku, např. ze židovského prostředí či pravoslavné chorály. Zajímavý je také „Christian Computing Magazine“ na www.CCMag.com. Dříve vycházel v tištěné podobě, nyní je plně k dispozici na webu. Najdeme zde zajímavé postřehy o využití moderní techniky v prostředí církve. Jako třetí web bych doporučil www.rodina.cz. Je o těch nejzákladnějších lidských vztazích, kterým i každá technická vymoženost má být podřízena…

signály.cz: Děkujeme za rozhovor!

Za signály.cz se ptal HejTi

 

Zobrazeno 7207×

Komentáře

bigystrant

Díky za pěkný rozhovor

wasek

Díky za pěkný rozhovor s zajímavé tipy na webové stránky ...

vojtec

:-) pěkný rozhovor,<br />
konec celulitidy na webu rodina.cz mě hezky pobavil;-)

Lenochod

hezký rozhovor :-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.